Archive for January, 2009

Truly Diva – D’only Ziana Zain pt1

zz4a

Kembali kita dalam sesi Truly Diva – D’only Ziana Zain pt1 – zaman kanak2. Kali ini kita cuba mengimbau zaman kanak2 Diva kita sorg ni- Ziana Zain.. Korang mesti ada yg tgelak sbb melihatkan betapa kendelnya (not pretty) zaman kanak2 dan waktu persekolahan dulu. Gambar2 berikut diperolehi dalam koleksi aku sendiri yang mmg dari dulu ada buat simpanan bila browse internet dan jugak dari FansClub ZZ sendiri… ni pun disebabkan permintaan dari kawan2 yg biasa melawati blogku ini… vassst !!!

Full Name : Siti Roziana Binti Zain
Stage Name : Ziana Zain
D.O.B : May 02, 1968
Profession : Singer, Actress, Model
Nationality : Malaysian
Race/ Religion : Malay/ Islamic
Favorite Singer : Whitney Houston, Anita Baker

Family photos 

Macam tak percaya kan tgk pic ni.. lain sgt..alalala anak sapa ntah?? hehe

Berikut serba sedikit kata2 ZZ sendiri:

During her younger days, says Ziana, she loved to stroll all over the places in and around her hometown with friends. If a day went by without going out on a stroll, she would feel sort of uneasy because it was like a habit.

“We really enjoyed strolling just any where without any specific destination in mind. There were times when we were back home late at dusk. Mother noticed this strange habit of mine. She used to get angry and gave some pep talks. But all her advices usually entered my left ear and went out the right.”

“I was like a boy in school, a tomboy really. I don’t know why but I felt quite natural. I was kind of rough and most of the boys were scared of me. There’s not even one boy around who was brave enough to come near me. If anyone tried to be funny with me, I would chase him around with a shoe in my hand.

Tetap menunjukkan kaki kan.. motif? hehhe

Ni ntah siapa kat sebelah ZZ kan? Perasan tak kbykan pic kak G ni ..mesti jelirkan kaki kan? hehhe

Okla itu sahaja, koleksi zaman kanak2 kak G untuk tontonan semua… sekian terima kasih..

Comments (1)

Truly Diva – D’only Ziana Zain

 mj2n0219copyTruly Diva- Ziana Zain.. is it true?  yeahh 100% true ! Well.. entah kenapa pun tak tau tetiba rasa nak lepaskan my appreciation for the only my idol- kak G.. percaya atau tidak sudah 19 tahun kak G berada di persada seni..  

Ada org ckp kenapa minat Ziana zain? biasanya perempuan jer yg minat dia..jawab aku senang ajer : ” suka hati aku la nak minat siapa, ko peduli apa? ” Mmg la setiap org ada idola masing2 kan..tapi Ziana zain – Dirimu Satu 

Okla..tak guna berceloteh panjang kan.. ikutilah serba sedikit latar belakang kak G ni yer…

zzzz

Ziana Zain (Siti Roziana Zain) was born in Kampung Simpang Merpati, Malacca, to Zain Abdullah and Robiah Abdul, in May 02, 1968. She is the oldest daughter of five, among them Anuar Zain, who is also an artiste…

dsc03140aa-copy

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Shah Alam, kemudian melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Sultan Abdul Aziz. Pengalaman sebelum menjadi artis: Menjadi tukang masak kantin sebaik sahaja tamat persekolahan, kemudian menjadi operator pengeluaran di kilang JVC Shah Alam selama 7 bulan. Selepas itu berkerja sebagai juruwang di Holiday Inn Shah Alam sebelum menjadi pramugari MAS selama 2 tahun.

17zz2

zz2a

Atas permintaan Izzo: Zaman jadi pramugari MAS

Ziana Zain, anak kepada pegawai polis ini dilahirkan di Merlimau, Melaka 35 tahun dahulu. Dari pekerja kilang, gadis ini bertukar karier menjadi seorang pramugari. Namun minatnya dalam bidang seni mula membuak-buak ketika bertugas di syarikat penerbangan itu, lantas gadis yang dikenali sebagai Ziana Zain ini mula menyertai pelbagai pertandingan nyanyian yang diadakan di tanah air. Ketika itu tiada siapa yang mengetahui dia adalah kakak kepada penyanyi cilik, Anuar Zain yang sebelum itu amat dikenali dengan nyanyian lagu Kain Pelikat.

Lantas bakat Ziana dapat juga dihidu oleh BMG Music. Pada tahun 1992, Ziana Zain akhirnya berjaya dinginmenghasilkan album sulungnya. Tanpa diduga albumnya mendapat sambutan menerusi lagu hits Madah Berhelah yang juga merupakan judul album tersebut. Anak sulung dari 5 beradik ini mula dikenali dan dilihat bakal menjadi diva suatu hari nanti. Telahan itu semakin menjadi realiti apabila album kedua Ziana Zain berjudul Ziana Zain menghasilkan jualan menghampiri 100 ribu unit.

 Studio albums

Greatest hits/Live albums   

 

Studio albums  

 

  • 1994: Sembilu
  • 1995: Sembilu II
  • 1996: Maria Mariana
  • 1997: Merah
  • 1998: Mariana Mariana II
  • 2005: Sembilu 2005
  • 2005: Pontianak Menjerit
  • 2007: Qabil Khushry Qabil Igam

 Source: 

Comments (2)

Bukit Cahaya Trip’s – Jan 2009

070101-vmyKembali kita dalam JJJM- Bukit Cahaya edition (Jan 27th, 2009) ..Biasala kan..dah namanya cuti sempena CNY ni… aku ajakla hmate aku jejln.. so we all decide pi la Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam, Selangor…yer la last aku pi pun waktu form 3..mmg dah lama giler..  sama2 kita ikut my journey ke sana…

“The world’s first agro-forestry park is a scenic 1,258ha site that offers some of the most stunning tropical vegetation, interesting nature trails and lots more.”shr_200304_08_13_001 

 

Oppss..sebelum tu nak la citer serba sedikit bukit Cahaya ni bagi yg tak tau…

OPERATING HOURS:

8am – 5pm (Tuesday – Sunday) The park is closed every Monday except public and school holidays. For more information, please call +603-5510 6922/5510 7048.

ENTRANCE FEES:

Entrance fees are RM3 (adult) and RM1 (for child up to age 11 and senior citizens).
Additional fees to enter the Four Seasons Temperate Garden are RM3 (adult) and RM1 (for child up to age 11).

Skrg kita sambung my trip ke sana..sebelum sampai ke sana..kitaorg singgah sebentar kat Masjid Shah Alam, katanya nak solat tp kitaorg sampai kul 11am kat sana..solat apa namanya? solat gerhana ke? opss dah tlepas la u all..

dsc04486Cantik kan Masjid Shah Alam ni

dsc04485

Lepas tu kira2 15minit gitu,kitaorg pun sampai la Bukit Cahaya ni…

dsc044901Dah azab kan..poster dia..helo !! mgmt buat la sesuatu..malu jek kalau tourist datang..

dsc04568Tiket masuk ke sana.. macam2 kena byr u all.. car park RM3, entrance RM3, sewa basikal pun kena byr

dsc04493

s6304381Kitaorg naik basikal jek..sbbnya penat la kot..sbb panas terik waktu kitaorg dtg..sewa u all.. bus ada bagi yg malas nak mengayuh tu.. free ajak !!!

dsc04508Sempatla pose kat umah cantik sekal- KG Wawasan namanya..

dsc04520Macam suasana hari raya tak? Lepas tu kita org singgah la ke tempat tarikan utama kat Bukit Cahaya tu.. Rumah 4 musim.. waktu kita org dtg.. musim sejuk..sejuk giler ..suhu katanya -5’c.. x caya tgkla pic bwh ni..berguna utk yg nak masuk..mmg berguna..tgk bulan berapa then pi..

dsc04535

dsc04557Sempat posing ni..entrance bayar also u all..3 henggit

dsc04547Cantek kan kat dlm tu? macam frame gambar pulak

dsc04549Posing terakhir before kitaorg kuar.. x tahan sejuk sgt.. bab kata hmate aku tu..cam ne nak ke Kutub Utara katanya

Okla u all…setakat ini saja sesi JJJM kali ini…bertemu lagi yeah.. nak upload byk lagi pics, tapi takut pc u all lembab kan..maklumlah pc u all kendel kan ?? huhuh

Comments (7)

Off Day- What should I do ?? [Jan 26th, 2009]

shopping-logo-tssToday,  Jan26th, 2009 my off day due to CNY.. whatever it is kita kembali dlm sesi JJSS – Jusco edition.. my hmate balik kg, lagi sorg keje pulak..awal2 pagi dah pegi.. so wake up je..x de keje nak buat..teringat ada lagi voucher yg blm digunakan.. merasa shopping gokk…

tm_store_large

Kuar je terus ke sana dlm kul 1030am gitu..sampai terus bfast… then merasa tgk apa2 yg menarik..org x ramai maklumlah hari CNY kan… gigih ni.. merasa gok apa2 yg patut..kita saksikan seperti berikut

dsc04481Merasa beli cadar baru..cantek tak u all ??

dsc04483Sabun Top- 3kg..apa lagi Top patutnya bg aku jd duta dia sbb siap promote lg…disamping tisu premier tercinta

Dan ada lagi la beli 2-3 barang lagi nak cukupkan voucher tu..seperti biasa la kan…aku ni pantang nampak aroma utk my car..sempat jugak beli 2..dan jugak nescafee 3+1 utk santapan tekakku yg sentiasa dahagakannya..Well lepas tu lepak je kat umah tgk AJL 23 ulangan kat TV3..

Parghh…sekian terima kasih

Comments (1)

One In A Million [3] Is Back!!

oim1

Pap put..pap put.. One In A Million [3] Is Back!! Biasa la kan… dah realiti show yang kalau nak dicompare dengan AF..OIM harusla lebih berkualiti..tapi tak tau la season 3 ni bagus ke tak? Apapun kita tunggu ajer la … Dari sumber yang boleh dipercayai..

Contestants nanti seperti:

1. TOMOK (NEW BOYZ)
2. AMELIA AF
3. RIHANA (BINTANG RTM)
4. RIZWAN (ARTIS BARU TERBAIK AIM05)
5. SIMON (PENANYI CLUB)
6. ESTER@ELIZEBETH (PENYANYI CLUB)
7. AYU (STUDENT ASWARA)
8. FIFI (GURU VOCAL)
9. ANIS (STUDENT)
10. PIJA (MENTOR)
11. NINE (COCO BAND)
12. AZWIRA (ROCKERS)

Ulasan hem: Perlu ke artis2 pun sibuk nak join jugak..kalau dah tak laku merasa la duk diam2 jek..buat bisnes macam Linda onn tu ke…ada gak pekdahnya kan..bagi la peluang kat muka2 baru pulak.mana tau lebih meletup !!

OIAM 3 will air its first episode this Friday 23rd January 2009, from 9.30pm to 10.30pm (8TV) , and will continue airing every week on the same date & time until the show ends.

Live shows will begin on 20th February 2009…. Juri kalau tak silap : Paul Moss and Syafinaz Selamat…. Biasala pengacaranya kalau bukan :

oim2

 

Pemenang season yang lepas..kot2 korang dah luper kan.. hahha

suki-file-photoOne in Million winner [season 1] : Suki

 

 

 

ayuOne in Million winner [season 2] : Ayu

 

 

 

Source: Click

Comments (3)

Off Day- What should I do ?? [Jan 22nd, 2009]

shopping-logo-tssKembali kita dalam tema terbaru- JJSS – Lot10 edition (Jalan-Jalan Shopping Sakan)..walau tak sakan mana pun..hahah..mestila nak ada trademark jugak kan..bab kata cik Saida-Af..okla tuiii !!!! Sempena cuti aku pada Jan 22nd, 2009..tak tau nak wat pe..aku pun pasangla plan seperti biasa pi menonton wayang kat GSC, Times Square.. katanya citer “UNDERWORLD: RISE OF THE LYCANS ..okla jugak buat peneman kebosanan.. rating: 3 star cukup la… tak gah mana pun..

underworld

dsc04477

Lepas tu aku pi Isetan-Lot10…warghhh..lazat sekal katanya..ada sale utk “Men Wear- up to 70%”..ntah sampai bila tak tau..merasa2 shopping baju2 SEED ngan PADINI… beli baju keje ngan jalan2 erkk.. malas nak upload kat sini.. kalau nak tgk lu pi la sendiri yer..kuang..kuang.. dlm masa sama cari la beg utk aku letak laptop kesayangan tu.. picnya seperti berikut:

dsc04474Photo 1:  Pandangan depan Converse- USA editions

dsc04475Photo 2: Pandangan sisi

Lepas tu..balik la ke Malaysia..sempatla singgah Salon kat Desa Pandan ni… mmg bagus sekali layanannya gok..cute jugakla stylist dia..so sure kak hazer mesti rentungkan… hahhaa…tp ‘oc’ u all..ok kah??  harganya pun berpatutan.. cut,blow and wash sekali katanya..harganya RM28 hengget ajer… hasilnya? vasst

dsc04459Photo 1: Jgn marah…tang..tang… bukan tak der electric…katanya teknik fotography..

dsc04467Photo 2: Hasilnya..spiky look stylist tu ckp

dsc04465Photo 3: Pose2 gitu..pakai spek la pulak..flash camera u all…

dsc04478Photo 4: Ini la business card dia..

Okla dulu …utk sesi JJSK-Lot10… kita bertemu lagi..tp sblm tu tak lupe… happy Chinese New Year !!! Sekian terima kasih..

chineserat2

Comments (2)

AJL23 with ZianaFolks

Seperti biasa kita kembali dengan acara AJL23 bersama ZF’s.. berikut serba sedikit kenangan bersama mereka yang menghadiri AJL dan sama2 la kita merasai suasananya… thanks for all ZF’s yg begitu sporting especially Pieces,SycoGurlz, kak dora, Ina dan ramai lagi…

Inilah tiket yang digunakan ketika nak masuk AJL23

 

 

 

Ini pulak T-shirt yg kita org pakai.. paparan depan

 

 

 

Ini paparan belakang T-shirt Zf’s

 

 

 

Inilah belon rasmi di malam bersejarah itu

 

 

 

Belon yang menjadi teman pelukanku di kala AJL23

 

 

 

Ramainya org…bersesak sebelum masuk stadium

 

 

 

Bergambar sebelum pulang ke teratak masing2

 

 

 

Sekian sahaja..terima kasih

Comments (1)

Older Posts »