Truly Diva – D’only Ziana Zain

 mj2n0219copyTruly Diva- Ziana Zain.. is it true?  yeahh 100% true ! Well.. entah kenapa pun tak tau tetiba rasa nak lepaskan my appreciation for the only my idol- kak G.. percaya atau tidak sudah 19 tahun kak G berada di persada seni..  

Ada org ckp kenapa minat Ziana zain? biasanya perempuan jer yg minat dia..jawab aku senang ajer : ” suka hati aku la nak minat siapa, ko peduli apa? ” Mmg la setiap org ada idola masing2 kan..tapi Ziana zain – Dirimu Satu 

Okla..tak guna berceloteh panjang kan.. ikutilah serba sedikit latar belakang kak G ni yer…

zzzz

Ziana Zain (Siti Roziana Zain) was born in Kampung Simpang Merpati, Malacca, to Zain Abdullah and Robiah Abdul, in May 02, 1968. She is the oldest daughter of five, among them Anuar Zain, who is also an artiste…

dsc03140aa-copy

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Shah Alam, kemudian melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah Sultan Abdul Aziz. Pengalaman sebelum menjadi artis: Menjadi tukang masak kantin sebaik sahaja tamat persekolahan, kemudian menjadi operator pengeluaran di kilang JVC Shah Alam selama 7 bulan. Selepas itu berkerja sebagai juruwang di Holiday Inn Shah Alam sebelum menjadi pramugari MAS selama 2 tahun.

17zz2

zz2a

Atas permintaan Izzo: Zaman jadi pramugari MAS

Ziana Zain, anak kepada pegawai polis ini dilahirkan di Merlimau, Melaka 35 tahun dahulu. Dari pekerja kilang, gadis ini bertukar karier menjadi seorang pramugari. Namun minatnya dalam bidang seni mula membuak-buak ketika bertugas di syarikat penerbangan itu, lantas gadis yang dikenali sebagai Ziana Zain ini mula menyertai pelbagai pertandingan nyanyian yang diadakan di tanah air. Ketika itu tiada siapa yang mengetahui dia adalah kakak kepada penyanyi cilik, Anuar Zain yang sebelum itu amat dikenali dengan nyanyian lagu Kain Pelikat.

Lantas bakat Ziana dapat juga dihidu oleh BMG Music. Pada tahun 1992, Ziana Zain akhirnya berjaya dinginmenghasilkan album sulungnya. Tanpa diduga albumnya mendapat sambutan menerusi lagu hits Madah Berhelah yang juga merupakan judul album tersebut. Anak sulung dari 5 beradik ini mula dikenali dan dilihat bakal menjadi diva suatu hari nanti. Telahan itu semakin menjadi realiti apabila album kedua Ziana Zain berjudul Ziana Zain menghasilkan jualan menghampiri 100 ribu unit.

 Studio albums

Greatest hits/Live albums   

 

Studio albums  

 

  • 1994: Sembilu
  • 1995: Sembilu II
  • 1996: Maria Mariana
  • 1997: Merah
  • 1998: Mariana Mariana II
  • 2005: Sembilu 2005
  • 2005: Pontianak Menjerit
  • 2007: Qabil Khushry Qabil Igam

 Source: 

2 Comments »

  1. ina said

    suka cite kali nih..hehehehe

  2. izzo said

    ada gambar dia masa jadi pramugari?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: